Nowoczesna Kuchnia Polska

W dniu 9 -10 grudnia 2020 roku Stowarzyszenie Nasze Marczyce razem z Fundacją CUD z Jeleniej Góry zrealizowały zadanie publiczne przyznane przez Urząd Marszałkowski Województwa Dolnośląskiego  w ramach  „Działalności na rzecz osób w wieku emerytalnym".

W ramach tego projektu grupa seniorów wytypowana przez współorganizatorów projektu Stowarzyszenia Nasze Marczyce uczestniczyła w warsztatach kulinarnych - "Nowoczesna Kuchnia Polska" realizowanych przez Pracownię Kulinarną z Jeleniej Góry.

W związku z istniejącymi obostrzeniami związanymi ze stanem epidemii  byliśmy zmuszeni do ograniczenia ilości uczestników warsztatów, a nawet zmiany pierwotnego zadania.

Pomimo wielu trudności udało nam się zrealizować to zadanie, w ramach którego seniorzy mogli poznać nowe trendy w Polskiej Kuchni. W trakcie warsztatów uczestnicy przygotowywali smaczne potrawy, w tym:

  • Roladę z pstrąga nadziewanego podgrzybkami w tymianku / espuma-kuskus/;
  • Polędwiczkę wieprzową pieczoną na maśle orzechowym z pudrem pietruszkowym, cukinią i batatem;
  • Pieczenie kaczki podawanej z kuleczkami z kaszy gryczanej z brokułem i marchwią;
  • Fondant czekoladowy/lody z czarna porzeczką.

Wszystkie te potrawy zostały ze smakiem zjedzone przez uczestników warsztatów.

Na koniec spotkania prowadząca warsztaty wręczyła uczestnikom stosowne Certyfikaty, a organizatorzy projektu Stowarzyszenie Nasze Marczyce bony na zp towarów.

opracowanie treści: Stowarzyszenie Nasze Maczyce