Nowoczesna Kuchnia Polska
W dniu 9 -10 grudnia 2020 roku Stowarzyszenie Nasze Marczyce razem z Fundacją CUD z Jeleniej Góry zrealizowały zadanie publiczne przyznane przez Urząd Marszałkowski Województwa Dolnośląskiego w ramach „Działalności na rzecz osób w wieku emerytalnym".
W ramach tego projektu grupa seniorów wytypowana przez współorganizatorów projektu Stowarzyszenia Nasze Marczyce uczestniczyła w warsztatach kulinarnych - "Nowoczesna Kuchnia Polska" realizowanych przez Pracownię Kulinarną z Jeleniej Góry.
W związku z istniejącymi obostrzeniami związanymi ze stanem epidemii byliśmy zmuszeni do ograniczenia ilości uczestników warsztatów, a nawet zmiany pierwotnego zadania.
Pomimo wielu trudności udało nam się zrealizować to zadanie, w ramach którego seniorzy mogli poznać nowe trendy w Polskiej Kuchni. W trakcie warsztatów uczestnicy przygotowywali smaczne potrawy, w tym:
- Roladę z pstrąga nadziewanego podgrzybkami w tymianku / espuma-kuskus/;
- Polędwiczkę wieprzową pieczoną na maśle orzechowym z pudrem pietruszkowym, cukinią i batatem;
- Pieczenie kaczki podawanej z kuleczkami z kaszy gryczanej z brokułem i marchwią;
- Fondant czekoladowy/lody z czarna porzeczką.
Wszystkie te potrawy zostały ze smakiem zjedzone przez uczestników warsztatów.
Na koniec spotkania prowadząca warsztaty wręczyła uczestnikom stosowne Certyfikaty, a organizatorzy projektu Stowarzyszenie Nasze Marczyce bony na zp towarów.
opracowanie treści: Stowarzyszenie Nasze Maczyce